5 tips voor een effectief webdesign

Webdesign Heeze
10 januari 2017
Responsive webdesign nog steeds niet de standaard voor webshops
13 april 2017
Alle blogberichten

5 tips voor een effectief webdesign

Een website die goed vindbaar, leesbaar en bruikbaar is voldoet aan verschillende voorwaarden. Maar wat zijn die voorwaarden? Onderstaande tips dragen bij aan een succesvolle opzet van je website.


1. Houd vast aan de standaardindeling

Websitebezoekers willen gebruiksgemak. Wijkt je website af van de standaardindeling die zij gewend zijn, dan is de kans groot dat bezoekers niet direct zoeken wat zij vinden. Hierdoor haken ze sneller af. Houd dus vast aan een standaard structuur met een horizontale balk bovenaan de pagina, het logo linksboven, een standaard navigatie en zoekfunctie. Kijk bijvoorbeeld eens naar een informatieve site als Frankwatching.nl of een webshop als Bol.com om een goed beeld te krijgen van een heldere, goed doordachte sitestructuur.


2. Maak aparte pagina’s voor verschillende doelgroepen

Richt je je op verschillende doelgroepen? Zorg er dan voor dat je per doelgroep een aparte pagina aanmaakt op je website die direct zichtbaar is op de homepage. Hetzelfde geldt voor producten of diensten. Je verbetert daarmee de navigatiestructuur voor klanten en tevens de vindbaarheid in zoekmachines.


3. Communiceer naar je doelgroep

Welke behoeftes hebben je klanten? Houd dit altijd in je achterhoofd in de communicatie naar klanten. Mijd vakjargon en onderzoek hoe klanten je vinden. Met Google Analytics onderzoek je gemakkelijk welke zoekwoorden klanten gebruiken en hoe vaak deze worden ingegeven. Pas je content vervolgens aan op deze woorden zodat je hen tegemoet komt.


4. Creëer een duidelijke homepage

De homepage van je website is je online visitekaartje. Bezoekers komen op deze pagina binnen en beslissen daarna of ze je website verder gaan bekijken. Maak op de homepage duidelijk wat je doet, wat jij je bezoekers te bieden hebt en wat je onderscheidt. Zorg daarnaast voor een aantrekkelijk design dat past bij je bedrijfsidentiteit.


5. Functionele vormgeving

Hoe mooi het webdesign ook mag zijn, functionaliteit staat altijd op nummer één. Zorg er bijvoorbeeld voor dat witruimtes voor ieder onderdeel gelijk zijn en dat er geen lijnen tussen teksten staan. Een lijn tussen een tekst suggereert namelijk dat de teksten niet bij elkaar horen.

Een website die goed vindbaar, leesbaar en bruikbaar is voldoet aan verschillende voorwaarden. Maar wat zijn die voorwaarden? Onderstaande tips dragen bij aan een succesvolle opzet van je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *